Pasning af katte

 
10-10-2010
Pasning og pleje

I den daglige pasning er det helt nødvendigt at sørge for at katten fodres optimalt. Det er en god idé at fodre med et foder, der er beregnet til den alder, katten har. Der findes killingefoder, som bør anvendes op til ½ år. Derefter anvendes fuldfoder.

Når katten fodres, bør den overlades til sig selv, fordi den i dette øjeblik ikke kan koncentrere sig om andet.

Man må ikke overfodre katten, fordi den derved bliver overvægtig.

Neutralisering
Hvis din kat får lov at løbe frit ud og ind, bør du få den neutraliseret – dvs. kastreret, hvis det er en hankat, og steriliseret, hvis det er en hunkat. Tænk på, at én hankat kan gøre alle områdets uneutraliserede hunkatte drægtige, og at din hunkat således kan komme hjem og lægge et kuld killinger, hvis skæbne så er dit ansvar.

Vaccination
En kat skal vaccineres mod bl.a. Chlamydia-infektion, kattesyge og katteinfluenza. Den skal vaccineres første gang, når den er 12 uger og derefter igen når den er 16 uger gammel. Efter denne grundvaccine skal katten revaccineres regelmæssigt for at holde den modstandsdygtig over for smitte.

Ormekur
Når du får katten, kan den have indvoldsorm. Den bør derfor have en ormekur, hvis den ikke lige har fået en, der hvor du har fået den fra. Ormemidler er receptpligtig medicin og må kun gives efter anvisning fra dyrlægen. Hvis katten får lov at løbe ude, så den kan fange mus og rotter, vil der hele tiden være risiko for, at den får indvoldsorm igen. Udekatte bør derfor jævnligt have en ormekur. Tal med din dyrlæge om det bedste behandlingsinterval.

Ører
Normalt er det ikke nødvendigt at rense kattens ører, da de nærmest er selvrensende. Men det er en god idé at se dem efter en gang om ugen, da ørerne er et af de få steder, hvor katten ikke selv kan komme til. Du kan rense kattens ører med noget vat på lillefingeren (brug aldrig vatpinde eller lignende).

Pelspleje
Det kan ikke anbefales, at man bader sin kat, men det er ok at børste den jævnligt. Langhårskatte kræver speciel pelspleje.

Kløer
Hos katte, der kun er indendørs, kan det blive nødvendigt at klippe kløerne. Dette kan nemt gøres ved forsigtigt at »trykke« kløerne ud og klippe dem med en tre i en-negleklipper eller en speciel tang, der kan købes hos de fleste dyrehandlere. Hos katte, der løber ude bare en gang i mellem, må man under ingen omstændigheder klippe kløerne, da de bruges som flugt- og forsvarsredskaber.

Tænder
Katten har 26 mælketænder og 30 blivende tænder. Mælketænderne bryder frem i 2 - 3 ugers alderen, og den skifter tænder, når den er mellem 4-6 måneder. Som regel foregår dette uden, man opdager det.

Katte får sjældent huller i tænderne, men kan godt få tandsten. Tandsten ses som en brunlig belægning på siden af tænderne, og i store mængder kan det blive smertefuldt for katten. Den bedste kur mod tandsten er at forebygge ved at give katten lejlighed til virkelig at bruge sine tænder. Tørkost er med til at sikre din kats tandsundhed.

 
 
Find information om: Alt om dyr pasning af dyr alt om dyr guide guide kæledyr dyr
(Hovedkategori: Katte)